Засега няма съмнения за чума по дребните преживни животни в Благоевградска област. Това обяви д-р Михаил Бащавелов от областната дирекция по безопасност на храните, цитиран от БТА.

bTV съобщи вчера, че в стада в областта са намерени мъртви животни и на тези стопани е издадено предписание да не извеждат животните на паша.

"Не сме казвали, че има съмнения за чума по дребните преживни животни в Благоевградска област. В момента изпълняваме държавната профилактична програма, вземат се проби от всички животни, ако се появи такова заболяване, тогава ще го обявим”, уточни днес д-р Бащавелов.

След подадени сигнали за умрели дребни преживни животни специалисти от Агенцията по безопасност на храните са посетили ферми в селата Мусомища и Филипово. Направени са аутопсии, които не показват ясно причината за смъртта. По тази причина са взети проби. Резултатът от лабораторното изследване се очаква следващата седмица, уточниха ветеринарите.

"Изследваме всички животни, не само дребни, но и едри преживни, и свине, защото има опасност от навлизане в страната на африканска чума по свинете и други заболявания – син  език, нодуларен дерматит. Изследванията са постоянни, за да наблюдаваме какъв е здравният статус на животните в областта", обясни д-р Бащавелов.