На този етап 9-членният екипаж на заседналия кораб край Камен бряг отказва да бъде евакуиран, съобщи на брифинг Румен Николов от „Морска администрация – Варна“. Той отрече появилата се информация, че от снощи е започнала евакуация.

„Отправени са писмени искания за информация към корабособственика. Официалният отговор от там е, че към този момент екипажът е в безопасност и не е необходимо напускане на кораба“, обясни Николов.

„Предвидено е в рамките на общината да им се предоставят условия за прегледи и за битуване на брега. За да се случи това обаче, е необходимо съгласието на собственика“, поясни той.

Създадена е координация и с Окръжна прокуратура, защото има образувано досъдебно производство. След евентуалното карантиниране на екипажа те ще бъдат разпитани, уточни Васил Карапанчев, областен управител и председател на Кризисния щаб.

Снимка: btvnovinite.bg

Недопускане на екокатастрофа 

Второто направление, по което се работи, е недопускане на екокатастрофа. Разработен е план за следващия етап на процеса по изваждане на кораба. Предприети са мерки със значително по-сериозна подготовка, уточни Николов. Разтоварването ще се извърши с плавателни средства. Засега се водят разговори с плавателен съд, който да подходи в близост и да се намали дистанцията за претоварване на кораба.

"При изтеглянето или промяната на тежестта на кораба е възможно да се получи пречупване. В тази връзка се подготвят съответните планове за укрепване на плавателния съд в процеса на изтеглянето му", обясни още Румен Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

През следващите дни предстои още един водолазен оглед на състоянието на кораба след лошото време, което се очаква. След това ще се пристъпи към операция по облекчаване на товара и последващо изтегляне.

"Водят се разговори със специализирани фирми от световен щаб за провеждане на операцията, ако ние не се справим", допълни Николов.

Относно твърденията, че „Морска администрация“ не прави нищо той заяви: „Не очаквайте, че ще дойде НЛО, което да извърши дейността незабавно.“

Снимка: btvnovinite.bg

Прогнозите показват, че в понеделник-вторник вятърът ще утихне, а вълните ще са по-малки. В момента сензорите показват, че те са около 1,76 м и затова не може да се предприемат никакви действия.

Какво е състоянието на кораба?

Румен Николов обясни, че има процеп на носа на кораба, през който е нахлула вода. Количествата обаче не са толкова сериозни.

"Освен това има протриване на кораба с размери около 40-50 см и ширина около 7-8 см. Това не е довело до нарушаване на целостта на хамбара на кораба. Тази пробойна е в частта с цистерните, в които се приема допълнително количество вода и те така или иначе са пълни", поясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

В готовност за евакуация

Взето е решение да се изградят съоръжения, които да послужат за евакуация на екипажа на кораба при евентуално тяхно искане.

"Направени са две съоръжения. Едното е прокарване на спасителна мрежа от скалата в морето към кораба. Направена е система от въжета и стълби, за да може след извеждането на екипажа от кораба на скалата да бъдат преведени на сушата", обясни Дарин Димитров, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност – Добрич“.

Снимка: btvnovinite.bg

Денонощно на място ще има служители на ГД „Противопожарна безопасност и защита на населението“, които при евентуална евакуация допълнително ще спускат въжета и ще подпомагат екипажа, за да може да бъде евакуиран безопасно.

Водолази и спасителна лодка също са в готовност, ако морето бъде спокойно и евакуацията може да стане по този начин.

Частично бедствено положение

Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева заяви, че е издала заповедта за частично бедствено положение, защото става въпрос за опазване на околната среда и недопускането на екокатастрофа.

„Много хора приеха кораба като атракция и с тази цел ограничихме достъпа на гражданите до брега над плавателния съд“, уточни тя.

Снимка: btvnovinite.bg

"Корабът не е атракция за снимки. Става една анархия – хора, движение на автомобили. Ако се наложи да спасяваме някого, няма да можем", допълни Балтаджиева.

Частичното бедствено положение е в сила през следващите 7 дни на територията на Каварна, село Камен Бряг и местността Яйлата.