Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) започна без премиера Бойко Борисов, който дойде с час и половина закъснение. Темата на днешното заседание „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията”.

Преди това Борисов се срещна с протестиращите оръжейници от „Емко”, които протестират пред сградата на Министерския съвет. 

Очаква се да бъде обсъден новият антикорупционен орган, за който ГЕРБ и БСП са в остър спор.

Това е вторият КСНС, свикан от президента Румен Радев. Първият беше посветен на модернизацията на армията, но и досега повечето решения, взети тогава, не са изпълнени.

На „Дондуков” 2 пристигнаха правосъдният министър Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на БСП Корнелия Нинова и вътрешният министър Валентин Радев.

По темата антикорупция доклад ще изнесе Цецка Цачева, която ще представи предложението на ГЕРБ. Корнелия Нинова ще представи проекта на левицата.

Различията между БСП и ГЕРБ относно антикорупционния орган са главно за функциите му – дали той да разследва случаите на корупция и какви ще са наказанията.

Отделно се спори кой да назначава ръководството на новата антикорупционна агенция. От левицата искат да е президента, а от ГЕРБ – ръководството да се избира и назначава от Народното събрание.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов напуснаха събранието на КСНС, тъй като трябва да заминат за Брюксел, където ще има заседание на Европол.

Те не пожелаха да коментират какво се случва на КСНС, но поясниха, че докладите вече са изчетени и в момента тече дискусията.

Предстои тепърва да се търси пресечна точка между двата законопроекта.