За шеста поредна година Столичната община провежда кампанията „Моето зелено училище, моята зелена детска градина" с пролетно засаждане на дървета в София. Всяка година участие в инициативата взимат около 50 учебни заведения, а учениците са неразделна част от процеса.

„Този сезон ще засадим над 300 широколистни дървета. Днес засадихме 5 прекрасни явора. Най-важното е това, че децата взимат дейно участие в този процес. Те са толкова ентусиазирани, това възпитава в тях съзнанието не само да засаждат, но и след това да отглеждат тези дървета и така да помагат София да става по-зелена и по-чиста“, коментира Десислава Билева, зам.-кмет „Зелена система, екология и земеползване“.

Тази пролет залесяването започна от 81. СУ „Виктор Юго" в кв. „Младост“.

„В нашето училище усилено се работи в посока екология. Всяка година учениците от 12. клас засаждат дървета с цел да направят по-привлекателен нашия двор, но и да покажат на другите деца колко е важно да се грижим за природата. На практика те показват теоретичните умения, които са усвоили в часовете“, казва директорът на 81. СУ „Виктор Юго" Елена Налбантова.

Дъждовното време не помрачи усмивките и желанието на децата да озеленят училищния двор.

„Зелената политика е основен инструмент, който ползваме, за това да подобряваме качеството на въздуха, именно дърветата допринасят за смекчаване на климатичните изменения, на които всички сме свидетели. Нашата цел е обогатяване на растителността в града, в урбанизираната територия на годишна база и не само това, ние създаваме зеления ринг на София“, допълва зам.-кметът Билева.

Всяка година Столичната община се грижи за засаждането на над 4000 дървета по софийските улици, булеварди, паркове и градини, с които се подобрява и чистотата на въздуха.