Регистрирани са леки нива на радиоактивност край Червен бряг, където прокуратурата разследва незаконно сметище за опасни отпадъци. Това заяви обвинител №1 Иван Гешев при проверка на място и уточни, че боклукът е от акумулаторни батерии. 

Снимка: Специализирана прокуратура

По думите му резултатите са според предварителни становища на Регионалната здравна инспекция, назначени са експертизи. 

Гешев добави, че подобни ями с отпадъци са намерени на две места край Плевен и на едно край София при „Кремиковци“. По думите му вече е установено откъде идват опасните отпадъци. Те са на една фирма, свързана с разследваните за незаконен внос и износ боклуци – братята Пламен и Атанас Бобкови. Той добави, че са намерени товарителници. 

„Тровят нашите деца, за да спестят няколко милиона евро, това е престъпление срещу бъдещето на България. Ако това го правят белите бизнесмени, представям си какво ще правят черните. Всички тук работят в специални облекла, защото въздухът е рисков“, коментира главният прокурор и добави, че наблизо има река и е имало възможност за екокататсрофа.

На въпрос дали това не е пиар акция, защото нерегламентираното сметище беше открито в края на май, а все още не е разчистено – Гешев отговори, че това са възможностите на държавното обвинение.

Снимка: Специализирана прокуратура

Относно скандала с Христо Иванов край парк „Росенец“, Гешев заяви: „Той върви по пътя на г-н Сидеров. Предстоят избори, човекът така е преценил, че ще си развие политическата платформа – с една гумена лодка ще щурмува нещо, което си мисли, че Зимният дворец, ама не е и той не е с униформа на съветската армия, с която, може би, е била баба му, когато е дошла в България“, коментира главният прокурор. 

По думите му той няма да се замесва в политически скандали. Той добави, че прокуратурата не се притеснява да разследва Ахмед Доган, Делян Пеевски и дори премиера Бойко Борисов. Според Гешев влизането на държавното обвинение в президентството не е безпрецедентно, като даде пример с акцията в Министерството на околната среда и водите.