При 23 души е установено наличие на менингокок при изследване на контактните лица на заразените деца от Детска градина „Вълшебство“ в София, проведено от НЦЗПБ.

Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика. Насочени са за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика, съобщават от СРЗИ.

Столичната РЗИ е взела всички противоепидемични мерки, след като са получили сигнал за смърт на дете с вероятна инфекциозна патогенеза в понеделник. Малко по-рано днес стана ясно, че починалото 5-годишно дете е едно от заразените с менингит.

Починалото дете в началото не е имало температура.

„В четвъртък към 11:30 детенцето повърна. След десетина минути детето започна да вдига висока температура и в един момент температурата стигна над 38, отново позвънихме на майката, както е по протокол. Своевременно таткото много бързо дойде, взе детето и го насочи към консултация с личен лекар“, разказа Гергана Петрова, директор на 37-ма детска градина "Вълшебство" пред bTV.

"В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално", се казва в съобщението на СРЗИ.  

Веднага са предприети действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение.

Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на Детска градина „Вълшебство“.

След получаването на първоначалните данни и оценка на риска е  издадена заповед от СРЗИ за затваряне на детската градина от 1 декември и за спиране на дейността ѝ до второ нареждане.

Според родители обаче действията на РЗИ не са били достатъчни.

"Адекватно не се реагира, РЗИ, според мен, тази институция, която трябваше веднага да се даде моментално становище. Накрая ето едно дете трябва да почине, за да се отворят спешни кабинети по болниците", казва Михаела Кръстева, майка на друго заразено с менингит дете.

Здравният министър разпореди проверки във всички болници, през които е преминало детето преди да бъде настанено в специализираната детска болница.

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете.