Нов рекорден брой заразени с коронавирус от началото на епидемията. Новите случаи за последното денонощие са над 11 хил., показват официалните данни.

Област София-град днес премина прага от 2000 заболели на 100 хил. души.  Други две области надвишават 1000 на 100 хиляди - Пловдив и Смолян.

Предложението за по-затегнат контрол в приемните за COVID пациенти е на областната управа. Целта е да се хванат контактните и тези със скрита заболеваемост.

„Вие идвате с роднина, влизате в приемната, идвате с болен и го оставяте, защото е болен, вие сте контактно лице“, каза Иван Кючуков, областен управител на София. Обмисля се по-затегнат контрол и при личните лекари.

Д-р Николова даде пример – тя самата знае, че пациентите живеят по трима, четирима в жилище, но в същия момент към РЗИ се подава информация, че живеят самотно. „Тези хора сме ги изпуснали, а се движат сред нас и разпространяват вируса“, допълни Кючуков.

В петък предстои предложението да бъде обсъдено и да се вземе решение как ще се издирват контактните на заболели.

По думите на областния управител много от децата в София не се обявяват болни, а родителите не се карантинират. За тези случаи се обмисля родителите на деца между 7 и 13 г. да могат да получат болничен за гледане на детето и карантината.

Ситуацията с леглата в София директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев определи като спокойна: „ В момента леглата са увеличени и интензивните, и за наусложнени случаи – над 2000 са леглата. Имаме достатъчно свободни легла, които могат да поемат натиска на пациентопотока в София“.

Има и достатъчно свободни педиатрични легла.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!