Нов рекорден брой заразени с коронавирус от началото на епидемията. Новите случаи за последното денонощие са над 11 хиляди, показват данните от Единния информационен портал. Процентът положителни проби надвишава 24 на сто. От картата със заболеваемостта в страната виждате, че днес област София-град преминава прага от 2000 заболели на 100 хиляди души.

На този фон две общини в Бургаско въведоха частичен локдаун заради скок на новозаразените.

В Средец до края на седмицата затвориха социалните центрове, детските градини и яслите. Основната причина – няма кой да замести заболелия персонал.

„Нямаме право да събираме групи, нямаме право учител от група в група да влиза и основно аз съм заместващият човек – домакин, само парнаджия не съм била в крайна сметка, много е трудно“, каззва директорът на ДГ „Снежанка“ Светлана Чолакова.

„Голяма част от родителите отказват да си водят децата на детска градина поради страх. От близо 100 деца от детската градина бяхме в понеделник с 30“, допълва директорът на ДГ „Дъга“ в с. Дебелт Величка Пенчева.

Мярката обхваща около 750 деца.

„От средата на ноември месец ние имаме заболял персонал и поетапно карантиниране на всички отделни групи. В петък пак ще се събира общинският кризисен щаб и ако има увеличаване на заболелите може би ще удължим мярката до края на месеца“, казва кметът на общината Иван Жабов.

За 10 дена спират работа детските градини и в община Сунгурларе.

По думите на началника на Клиниката по педиатрия в болница „Токуда“ д-р Калин Лисички характерните симптоми на COVID-19 при децата са хрема, дразнене в гърлото, кихане, като по-рядко се среща температура.

Родителите трябва да следят още и за промяна в честотата на дишането, в цвета на устните или на лицето, както и за замайване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!