Увеличава се броят на заразени с COVID-19 и хоспитализирани. Над 50% от всички легла в Първа МБАЛ в София вече са обособени за лечение на коронавирус.

По данни на Столичната община общинските болници разкриват 110 допълни легла.

14-дневната заболеваемост на 100 000 души, по данни на Единния информационен портал, е най-висока в Кюстендил, Бургас, Шумен, София. Затова там се взимат спешни мерки.

На работно събрание при Бойко Борисов стана ясно, че въпреки данните, все още натиск върху болниците не се отчита. А според премиера страната ни е на 18-то място по заболеваемост в Европа.

Отново отварят COVID отделението в Комплексния онкологичен център в Бургас заради увеличения брой болни. Спират плановите операции и се забраняват свижданията в болниците.

А в Шумен броят на хоспитализираните COVID пациенти се увеличава и пациенти се пренасочват към Търговище – около четирима на ден.

Според здравния министър няма сериозен натиск върху лечебните заведения: „Там, където има затруднения, действаме със съседни области. В процес сме на увеличаване на леглата на национална база“, отчете той.

На критики защо България не купува руски и китайски ваксини, премиерът отговори, че страната ни спазва правилата и приетите решения в  Европейския съюз.

Очакваме нови дози ваксини най-рано на 8 или 9 март.

Българският лекарски съюз предложи 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари, за да достигнат дози и за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев, прогнозира, че в следващите 2-3 седмици ще има нарастване на случаите и че навлизаме в третата вълна от заразата.

А според проф. Тодор Кантарджиев нарастването не се дължи на разхлабването на мерките, а на новия британски вариант, който се предава по-лесно.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър да обсъди правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи.