Отстраниха от длъжност двама от петимата обвинени за взимане на подкупи инспектори от БАБХ-Бургас. Действието идва след решение на съда, което не подлежи на обжалване, съобщават от прокуратурата.

През август спецпрокуратурата ги обвини в участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления на територията на област Бургас. На останалите беше определена мярка парична гаранция.

Като ръководител на групата беше обвинен директорът на Областната дирекция. Те бяха задържани след спецакция в Бургас, Несебър и Поморие. Днес нови двама служители са привлечени към наказателна отговорност.

Според събраните доказателства, от началото на 2016 г. обвинените инспектори системно са извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област, както и са спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция.

Неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти са установени в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен.

От държавното обвинение съобщават, че имат информация как директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, въздействайки на свои подчинени на място.

Установено е също, че участниците в групата получавали между 400 лв. и 900 лв. от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвянето на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“.