„Към момента са задържани 7 лица, включително директора на областната дирекция (д-р Георги Митев), един началник на отдел, инспектори и специалисти от областната дирекция... Определено обвиненията ще са за участие организирана престъпна група и вероятно ще се съберат доказателства за вторични престъпления”. Това обяви в интервю за БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод акцията в БАБХ – Бургас от вчера.

Друга официална информация от Специализираната прокуратура все още няма.

Той уточни, че се разследва дейност на организирана престъпна група, занимавала се със събиране на „такса спокойствие” от ресторанти и фирми за бързо хранене.

По думите на Гешев ръководството на Областна дирекция за безопасност на храните в Бургас седи зад една фирма, чиято дейност е основно сключване на договори с различни ресторанти и заведения, където има различни животински отпадъци.

„Те имат законови задължения за сключване на договори за изкупуване на отпадъка с хранителен произход. Сключени са едни фиктивни договори без да се извършва дейност, като служителите на областната дирекция са мотивирали по правилния начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на Бургас да сключват такива фиктивни договори без фирмата да има технологична възможност за унищожаването на тези отпадъци“, обясни Гешев.

Зам.-главният прокурор уточни, че тази акция към момента няма общо с провелата се преди около месец проверка за незаконното загробване на домашни прасета, засегнати от африканска чума.

Директорът на БАБХ в Бургас – д-р Георги Митев, е областен председател на СДС и общински съветник.

Неговият колега от общинския съвет – Станимир Апостолов, е изненадан от този арест. По думите му д-р Митев е от хората, за които законността и спазването на правилата са приоритет.

„Той не се поддава на изнудване и шантаж. Но областта, в която работи, е много конфликтна. Има хора с големи апетити, свикнали да заобикалят законите. Предполагам, че от този кръг идва атаката”, коментира Апостолов.