След акция в поделението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас вчера имаше арести. Официална информация от Специализираната прокуратура, под чието ръководство протичаше акцията, все още няма.

По информация на bTV са арестувани директорът на БАБХ – Бургас д-р Георги Митев, двама началници на дирекции и трима инспектори. Според наши източници дейността на д-р Митев е наблюдавана дълго време – от три години.

Акцията е по сигнал от собственик или собственици на заведения за рекет – поискана „такса спокойствие”. Вероятно днес ще стане ясно официално колко са задържаните и на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Директорът на БАБХ в Бургас е областен председател на СДС и общински съветник.

Неговият колега от общинския съвет – Станимир Апостолов, е изненадан от този арест. По думите му д-р Митев е от хората, за които законността и спазването на правилата са приоритет. „Той не се поддава на изнудване и шантаж. Но областта, в която работи, е много конфликтна. Има хора с големи апетити, свикнали да заобикалят законите. Предполагам, че от този кръг идва атаката”, коментира Апостолов.

Според него д-р Георги Митев е жертва на атака на бизнесмени, свикнали да заобикалят правилата.

Шефът на БАБХ – Бургас наскоро беше отстранен за известно време от поста заради нередности при умъртвяването на прасета заради африканската чума в Зидарово.

Установихме множество пропуски при унищожаването на животните, коментира от студиото на „Тази сутрин” земеделският министър Десислава Танева.

Тя похвали собствениците на заведения, които са подали сигнала за рекет. Борбата с корупцията изисква да се подават сигнали, напомни министърт.

Вижте повече във видеото!