Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители на Областната дирекция по безопатсонст на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. Това съобщиха официално от обвинението.

Сред тях е и директорът на дирекцията (д-р Георги Митев), на когото е повдигнато обвинение като ръководител на групата, уточниха от Спецпрокуратурата.

На директора д-р Митев е определена гаранция 150 хил. лв., а на останалите – 75 хил. лв.

По-рано днес зам.-главният прокурор Иван Гешев каза в интервю за БНТ, че при акцията вчера в БАБХ – Бургас са задържани общо седем души.

„Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция”, уточняват от обвинението.

В определени случаи директорът на Агенцията по храните в Бургас лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени.

Снимка: btvnovinite.bg

От Специализираната прокуратура съобщават още, че участниците в групата са получавали  между 400 и 900 лв. получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“. На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова „Система за самоконтрол“ от посоченото от групата лице.

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпна дейност на групата, уточниха от обвинението.

МВР пусна видео от претърсванията при акцията: