Обединеният транспортен бранш взе решение да не провежда извънреден протест на 15 май, неделя, в София, като ще се съобрази с двете големи спортни събития в столицата в същия ден – финала за Купата на България между Левски и ЦСКА-София на Националния стадион “Васил Левски” и благотворителния полумаратон, в които се очаква да се включат десетки хиляди фенове и участници.

По този начин превозвачите показват отново, че са готови на диалогичност и не искат да пречат целенасочено на гражданите, съобщават от Съюза на международните превозвачи.

От организацията посочват, че в четвъртък „Обединеният транспортен бранш е взе единодушно решение да уважи молбата на министъра на образованието акад. Николай Денков да не възпрепятства движението на учениците до училище в деня на големия национален протест - 18 май, когато се провежда и държавният зрелостен изпит по български език и литература. Затова протестните действия ще започнат след 9.00 ч. сутринта. Превозвачите призовават към добрия им пример да се присъединят отговорно и всички други протестиращи“.

„Тези жестове на добра воля от наша страна доказват нашата конструктивност и готовност на диалог. В същото време ние сме твърдо решени да отстояваме както нашите легитимни и справедливи искания, така и законното си право на протест на 18 май. Надяваме се, че тогава от своя страна ние пък ще получим уважение и подкрепа от широката общественост, както и че този път властите няма да се опитват да пречат на нас да изразим свободно позицията си”, казват представителите на транспортния бранш. 

Обединеният транспортен бранш сега ще насочи всички свои усилия и ресурс именно към големия протест на 18 май, когато ще постави още веднъж своите искания за намаляване с 50% на акциза на горивата и отпадане на биокомпонента за 6 месеца, както и за мораториум върху готвеното увеличение на размера и обхвата на тол таксите от 1 юли 2022 г. и осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани.

За 18 май ще бъде създадена организация и всички граждани ще бъдат информирани за точките и часовете на протест, за да предвидят възможностите си за транспорт. В средствата за масова информация, в социалните медии и в официалните Интернет страници на организациите и компаниите, които вземат участие, ще бъде обявена информация, която да улесни пътниците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!