България удължава срока за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток. До март средствата могат да надхвърлят общо 1,5 млрд. лв.

Компенсации за бизнеса заради скъпия ток ще се изплащат до март 2022 г. До сега помощи бяха предвидени само за октомври и ноември. Те бяха 110 лв. за магават час използван ток. Размерът на новите помощи ще зависи от това, на каква цена са дългосрочните договори на всяка фирма по отделно. 

Като праг се определя цена от  185 лв. на мегаватчас и фирмите, които имат договори за по-ниски цени, няма да бъдат подпомагани.

Фирмите, чиито дългосрочни договори са на базова цена над 185 лв. за мегаватчас, ще бъдат компенсирани със 75% от разликата между прогнозната и борсовата цена на тока, но не повече от 30% реалната цена от месец юли.

Фирма, която произвежда роботи за автомобилостроенето решава да инвестира собствени пари в борбата със скъпия ток. Имат фотоволтаична инсталация, с мощност 56 киловата, която по техни изчисления покрива 50% от енерго потреблението.

Изчисляват, че при цените на тока в момента, които днес достигнаха над 670 лв. за мегават час, в схемата „ден напред“ инвестицията им ще се възвърне за около 3 години. Ще бъдат доволни на всяка помощ, тъй като продукцията им за следващата година ще поскъпне.

Според правителството схемата за подпомагане е динамична, а целта на новата формула е да помогне на онези фирми, които наистина правят невъзможни разходи за покупката на ток.

„Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от „ден напред“  на месец юли. Това в цифри ще рече 185, 59 лв. на мегават час.  Всеки, който така или иначе е предприел необходимите  стъпки да гарантира конкурентно-способността си и достъпа до електроенергия на приемлива цена, няма да бъде компенсиран“, обясни енергийният министър Александър Николов.

Мораториумът върху цените на тока не решава проблема, а го отлага за 1 април догодина, комеkтира на брифинг бившият премиер Бойко Борисов. По думите му се натрупват загуби при ЕРП-ата, които или държавата трябва да плаща, или ще се стигне до съд.

Други помощи, които ще отпусне държавата, ще са за електроразпределителните дружества в размер на 350 млн. лв. и още 200 млн. лв. помощи за газа.