Презапасяване с предпазни средства и укрепване на болниците. Това нареди премиерът Бойко Борисов заради увеличаващия се брой заразени с COVID-19 у нас през последните седмици

Борисов се срещна днес с Националния оперативен щаб.
Няма да се налагат допълнителни противоепидемични мерки, категорични са щабът и правителството.
Но заради очакваната втора вълна трябва да се увеличи капацитетът на болниците, за да могат те да поемат нуждаещите се от хоспитализация.

Оптимизиране на работата на лечебните заведения се налага заради увеличения брой хоспитализирани. Те са над 400 за страната и над 100 в София, като капацитетът на Военномедицинска академия зад мен вече е запълнен. 

По думите на премиера  болниците трябва да си осигурят достатъчно облекла, маски, очила и дезинфектанти.
Само през вчерашния ден новозараезните са 140, но при рекордно голям брой тестове – над 4500. Излекуваните са 74, а починалите – четирима.

Активните случаи в момента са над 2000. С ръста им расте и броят на пациентите в болница. Това налага увеличаване на капацитета на болниците.

В София болни с COVID-19 се приемат в 9 болници. Капацитетът е 311 легла, от които – 226 за пациенти без усложнения, и 85 интензивни.

Капацитетът във Военномедицинска академия вече е изчерпан, заяви председателят на щаба и директор на болницата ген. Венцислав Мутафчийски.

В болница „Света Анна“ са свободни 6 от общо 35 легла, но процесът е динамичен и в рамките на часове тези легла може да се окажат недостатъчни.

В „Пирогов“ също момента разполагат с легла и имат готовност да разкрият допълнителни при неоибходимост.
Свободни места има и в инфекциозна, и в белодробната болница.

От тези болници казаха, че имат и достатъчно предпазни средства.

Засега лечебниците в София имат готовност да приемат нови болни, а при остра нужда – за 24 часа болниците могат да се реорганизират. Болните се разпределят от дежурния епидемиолог

От всички 140 нови случая на коронавирус у нас през последното денонощие 57 са в завода за авточасти в Смолян. 

От днес се възстановява дейността в предприятието, в което работят 750 души. Ще се изпълняват единствено спешни поръчки при строги противоепидемични мерки.

Днес стана ясно и, че в Хасково няма заразени с COVID-19  след срещата с Григор Димитров.  Под карантина бяха поставени 22-ма души.