Капацитетът на структуроопределящите болници в София и на областните лечебни заведения трябва да бъде укрепен заради очакването да се стигне до нова вълна на заболели от коронавирус. Това разпореди премиерът Бойко Борисов след среща с Националния оперативен щаб.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че в следващите дни за лечебните заведения ще се осигурят легла, персонал, защитни предпазни средства. За да няма проблеми с финансирането ще има срещи с НЗОК и БЛС.

„Ако трябва – да се завиши пътеката, включително за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране. Презапасете се с облекла. Презапасете се с маски, очила. Трябва да е достатъчно и предостатъчно!“, обяви Борисов.

„Капацитетът на ВМА е изпълнен на 100%, включително и буферното отделение за болни, които все още не са с ясна диагноза, но са силно подозрителни за COVID-19”, каза директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Това за него беше и първа поява пред камера от няколко седмици.

По думите му засилването на капацитета на болниците е единствен приемен вариант при „липса на желание и воля у населението за налагане на по-твърди мерки“.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че има цялостна тенденция на Балканите, в Европа и по света с увеличение на броя заболели, като темпът у нас е доста по-нисък от средното за региона. Той обаче подчерта, че това не бива да ни успокоява. Според проф. Тодор Кантарджиев увеличението на броя на случаите е свързано с дълбокото разследване на клъстерите в различни области.

Дневно се правят по около 3000 PCR теста, вчера има рекорд от 4000. Какво трябва да се прави: „Да търсим нови случаи на медицински персонал, да изследваме всички болни с двойна бронхопневмония, да не допускаме заразяване в големи трудови колективи. Пазим възрастните хора, хората с хронични заболявания, тези с кръвни и ракови заболявания“.

Борисов коментира и темата с публиката на мачовете: „Видяхте след мача на ЦСКА и „Левски“, където най-много публика се струпа, има 20 болни. В Смолян имаме 80“.