Тецът в Перник се отказа да изгаря отпадъци заради протестите на хората в града. От топлоцентралата обаче имат инвестиционно намерение – да изгарят биомаса, което е слама или дървен чипс.

Припомяме ви, че миналият месец тецът беше затворен за седмица от властите затова, че без разрешение е изгарял в продължение на година биомаса. Проверяващите откриха и складирани отпадъци, на една от площадките в теца.

През последната година жителите на Перник многократно протестираха срещу влошеното качество на въздуха в града.

Хората обвиняват за лошия въздух теца, който до миналия месец без разрешение изгаряше биомаса. От сдружение „Дишай, Перник” наблюдават, че след като топлоцентралата е хваната в нарушение, въздухът е по-чист.

„От теца излизаше жълт дим и оставаше като облак над града. Всички виждаме разликата, когато твърдят, че не се изгаря и когато пушеците са по-прозрачни”, заяви Ивайло Велинов сдружение "Дишай, Перник".

Според инвестиционното предложение на ТЕЦ „Република” за биомаса, идеята е 30 процента от цялото гориво да е слама, а останалите 70 – въглища. От топлоцентралата изчисляват, че така ще спестят над 2 милиона лева на година от такси за въглеродни емисии.

„Инвестиционното намерение за RDF изтеглихме, основно, защото в града се получи сериозно социално напрежение. Биомасата сериозно намалява голяма част от вредните емисии, които излизат от комините след горивната инсталация”, заяви изпълнителният директор на теца Любомир Спасов.

Според природозащитниците обаче, обратно – биомасата може да увеличи нивата на финни прахови частици във въздуха.

„Защото, ако се изгаря мокра дървесина, тя отново ще замърсява въздуха”, отбеляза Деница Петрова от "Грийнпийс България".

От теца смятат да инвестират над 2 милиона лева в съоръжения за изгаряне на биомаса.

„Така, както трябва да се случи, за да няма вредни последици”, заяви Любомир Спасов.

А жителите на Перник се тревожат, че освен слама, тецът може да изгаря и отпадъци, и припомнят, че в „Република” бяха открити складирани боклуци.

От регионалната екоинспекция отказаха коментар по темата, не става ясно на какъв етап е разглеждането на инвестиционното намерение на ТЕЦ „Република”.