Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще излезе в неплатен отпуск от 5 октомври до 22 ноември 2021 г. заради участието му в предизборната кампания за президент и вицепрезидент на Република България.

Новината съобщават от пресцентъра на ВКС.

През този период функциите на председател на съда ще бъдат изпълнявани от заместника на председателя и ръководител на Търговската колегия на ВКС Дария Проданова.

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича през февруари 2022 г. В момента тече процедурата за избор на нов съдия №1. 

Кандидатурата на съдия Лозан Панов беше издигната от Инициативен комитет, инициатори за влизането му в политиката са от организацията „Правосъдие за всеки“.

Очакваме подкрепа от демократичната общност, заяви Велислав Величков днес преди да внесе в ЦИК документите на Инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Панов за президент с вицепрезидент Мария Касимова-Моасе.

"Без да се изчисти правосъдието, нищо друго в държавата не може да проработи. Дошъл е моментът за този дебат. Надяваме се, че партиите от демократичната общност, ще имат възможност и желание да подкрепят кандидатурата", посочи Величков.

Величков подчерта, че до момента никоя партия не ги е потърсила.