Инспекцията по околна среда в Перник започна проверки на 8 предприятия в града, след като в последните дни пяна покри повърхността на река Струма. Според тях вече е ясен вероятният източник на замърсяването, но окончателни резултати няма да има поне още седмица.

„Колегите в една от фирмите с производство на шампоани и душ гелове са видели в самото производство използване на детергенти и такава подобна пяна като в реката”, каза за Людмила Халачева, която е експерт в РИОСВ-Перник.

От фирмата обаче отричат да са причинили замърсяването.

„Даже ги помолихме и се разбрахме да пуснат някакъв маркер при нас – цветен. Ние сме заустени там, където са ни дали и което е одобрено по чертеж от общината. Къде отива оттам водата, наистина – нямаме представа, но искаме да разберем. Нашите продукти са 95% натурални и 95% биоразградими. Нямаме отходни химически продукти”, каза за bTV Димитър Москов, който е управител на фирмата.

Поредното замърсяване на реката в града отвори стара рана за перничани. Сред тях е и Росен Младенов, който си спомня много подобни случаи.

„През годините сме я виждали и жълта, и сива, и каква и ли не. Видите ли този шампоан ли e, не знам какво е, то не вреди на рибите. Няма такова нещо. Сега точно те хвърлят хайвера. Убеден съм, че няма да се излюпи нито една малка рибка”, каза Младенов.

Засега не е изяснено категорично откъде е тръгнала пяната. От РИОСВ-Перник ще чакат поне седмица, за да получат информация от ВиК към кои предприятия е вързана тръбата, откъдето е тръгнала пяната.

Снимка: Facebook / Снимай Перник, нека всички видят!

Междувременно, по-късно днес хора от града публикуваха снимка на участък от реката с кафяв цвят. Според коментарите снимките са направени в кв. „Пашов”.