Замърсяване на река Струма е установено в района на Перник. От вчера в речното корито плува бяла пяна, а местните хора разказват, че това не се случва за първи път. 

Бялото вещество разлято във водите на Струма притесни перничани. От регионалната инспекция по околната среда откриха източника. Течът е от тръба до моста в квартал „Мошино".

Снимка: btvnovinite.bg
„От огледа първоначално не установихме някаква миризма на химикали или на разлагащи се продукти. Няма наличие на измряла риба”, разкри Людмила Халачева, експерт към РИОСВ Перник.

Снимка: Аз, репортерът

Според община Перник тръбата, от която извира пяната, е на ВиК дружеството. Оттам обаче отрекоха:

„Аз не знам защо общината прехвърля топката на ВиК дружеството.Това е дъждовен колектор, който идва от завод „Стомана” бившия и отвежда две дерета”, заяви Никола Николов, началник "Канализация", ВиК Перник.

От „Стомана” отрекоха тръбата да идва от завода и нарекоха това лъжа.

Снимка: Аз, репортерът

А днес, няколко часа след сигналите за замърсяване, пяна във водата все още има.Местните разказват, че наоколо има няколко фабрики. Обикновено пяната се появявала след 17.00 ч. За първи път това било забелязано още есента. 

Снимка: btvnovinite.bg
„През нощта е станало. И колко често казвате се случва? Веднъж в седмицата общо взето, понякога два пъти”, разказва Иван Златков.

Резултатите от взетите проби ще са готови в рамките на две-три седмици. Тепърва от регионалната инспекция по околната среда ще проверяват към кои предприятия е включена тръбата.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!