Заради пандемията Националният осигурителен институт преизчисли служебно пенсиите на част от работещите пенсионери. Това се случи, без да се налага хората да подават заявление в Института.

Снимка: btvnovinite.bg
Около 262 000 хил. пенсии подлежат на подобно служебно преизчисление, тъй като хората са продължили да работят и да се осигуряват и след като са се пенсионирали.

Снимка: btvnovinite.bg

Ще се взема предвид стажът натрупан към март. И тъй като информацията за март пристига през април, а в НОИ през май, когато пък се обработват пенсиите за юни, затова и част от  хората го усетиха с пенсиите си за юни.

Друга част - ще го усетят през юли, а трети, в които влизат самоосигуряващи се и хора със стаж в чужбина, за които сметките са по-сложни - през август.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората, които са подали заявление, че искат служебно всяка година да им се презичислява пенсията, не попадат в настоящия обхват на сметки. Тези хора са около 90 хил. и ще си получат ръста спрямо месеца на подаване на заявлението. 

Цветанка Петкова е сред пенсионерите у нас, които продължават да работят. Заплатата ѝ като продавачка ѝ помага да изкара месеца, тъй като пенсията от 312 лв. не стига.

Снимка: btvnovinite.bg

„Докато ми е възможно да ходя на работа, да се трудя, да си изкарам, да си помогна на пенсията, ще ходя, за да мога да си подсигуря що-годе някакъв живот нормален…“, споделя тя.

За хората като Цветанка има два начина да получат увеличение на пенсията си заради това, че продължават да работят и да внасят осигуровки:

Първият - да подават всяка година заявление в НОИ в избран от тях месец, спрямо който да се случва преизчислението.

Вторият - да подадат заявлението само веднъж и всяка година по същото време сметката да се прави служебно от института.

За да няма опашки в пандемията, сега НОИ реши да преизчислява без да иска заявление.

„Идеята е лицата, които работят, и за които имаме информация за техния стаж, да не идват да подават заявления за преизчисление на пенсиите, а ние да извършим това служебно, считано от 1 април тази година“, обясни директорът на Дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Без значение в коя група е попаднал пенсионерът - ще получи всичко, което му се дължи като увеличение от април насам. Върху тази увеличена пенсия ще получи 6,7 на сто от 1 юли когато е традиционното осъвременяване на пенсиите у нас.