Строги мерки за сигурност и „зелен коридор“ са въведени при изплащането на пенсиите. Раздаването им започна от днес и ще продължи до 23 април. По 40 лева допълнително за Великден ще получат 1,246 милиона пенсионери с пенсии до 363 лева.

Опашки в Бургас имаше само рано сутринта от пенсионери, които чакаха да отворят пощенските станции. По-голямо струпване е имало в Стара Загора, но бързо са били взети мерки да бъдат разпределени чакащите. 
Всеки пункт се охранява от полиция, която следи по колко човека влизат и дали спазват нужната дистанция. В пощенските клонове са поставени и специални диспенсери.

Снимка: bTV

В морския град изплащането на пенсиите започна с дезинфекция в салоните и с раздаване на безплатни санитарни маски, осигурени от общината. Някои чакаха с часове преди отварянето на клона.

Снимка: bTV

Без значение от възрастта, пенсионерите се обслужват с приоритет до обяд. За да не се получава струпване пред пощенския клон, в най-големия квартал врати отвори и пенсионерският клуб. А възрастните хора се събраха на приказка за първи път от въвеждането на строгите мерки. За да си говорят от безопасно разстояние, от клуба извадиха столове. Подсигуриха и дезинфектант.

Снимка: bTV

С извънредното положение са се увеличили заявките за домашно изплащане на пенсиите. То се полага на пенсионерите, навършили 68 години. Не е задължително хората да подават заявление в пощата, че искат пенсията да им бъде занесена до дома. Могат да се обадят и на горещите телефони в съответните общини. Изплащането се извършва от пощенски служител.