Отлив на резервациите има в Банско. Без увеличение на цените в хотелите, непроменени цени на пистите и със строг контрол върху спазване на противоепидемичните мерки - така курортът ще посреща туристи.

Част от хотелите няма изобщо да отворят този сезон. През март курортът беше изолиран, а туристите си тръгнаха. Днес браншът e готов да им покаже, че там е безопасно.

След всяко посещение следва дезинфекция и пречистване с озон. Ключ-картата се дезинфекцира 2 пъти - при заминаване на туриста и при идване на новия.

В един от хотелите ранните записвания са само на етап резервация - от Румъния, Турция, Великобритания и Израел. Все още няма потвърждение кой от записалите се реално ще дойде.

„Засега имаме спад около 70 процента от ранните записвания“, заяви Бурхан Немутлу, управител на хотел.

Обмислят се промоции, а надеждата е резервациите да завалят в последния момент, най-вече от българи.

„Когато един бизнес е в тежко състояние, той никога не мисли първо за цена, първо мисли за оцеляване, така че цените ще бъдат същите, даже ще има допълнителни отстъпки“, допълни Бурхан Немутлу.

Някои механи вече мислят за празниците и предлагат меню, изцяло по желание на клиента. На пистите цените остават непроменени.

„Сезонът, независимо дали има много хора или не, разходите са едни и същи, не се предвижда намаление на капацитета на кабината. Той е 8 човека и е един вид транспорт“, заяви Иван Обрейков. 

„Заразяванията в чуждите дестинации, от където тръгна пандемията, всъщност не са се заразили по пистите на чист въздух“, каза кметът на Банско Иван Кадев.

За последните 2 месеца заразените в курорта са двама.