Парламентарната група на „БСП за България“ настоя премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да дойдат в парламента, за да информират народните представители за намерението на правителството да закупи още 8 самолета F-16 Block 70. 

„За какви параметри на сделката става дума. Предвижда ли бюджетът за 2021 г. средства за финансирането на тази сделка? Искаме да питаме министър председателя 5-те млрд. лв. заем от миналата седмица за това ли са? Защото с тези нови 5 млрд. лв. заем, дългът, който ни оставя правителството на Борисов вече надхвърля 30 млрд. лв.“, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

По думите ѝ освен изтребителите – страната ни се кани да придобие още нови трикоординатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България. 

Тя коментира, че заради епидемията към страната ни се задава безпрецедентна икономическа и социална криза.

„И не мислете, че с 50 лв. към пенсиите ще решите тези проблеми. Истинският начин да ги решите е преизчисляване на пенсиите, което ще струва 1 млрд. лв. Искаме да видим този 1 млрд. за увеличаване на доходите и ясен отговор колко милиарда ще похарчите за тази сделка.

“, заяви тя и призова въпросът с новите придобивки за армията да бъде обсъден в парламента, „където му е мястото“.