Министерството на отбраната е изпратило писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, на нови три координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване.

Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни.

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО", заяви Борисов.

Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план, поясни той.

Партньорството предвижда и създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното споразумение като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна Борисов.

Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70.

Темата за придобиването на още 8 изтребителя е била обсъдена на среща на премиера с представители на американската компания "Локхийд Мартин" и посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа.

Борисов е обявил, че правителството осигурява 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!