Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха за страната ни няма. 

Това обяви военният министър на България Димитър Стоянов веднага след редовното заседание на Министерски съвет. Там темата е била обсъдена официално. 

Според Стоянов основна гаранция за България е членството на страната ни в НАТО. 

Все още сме в очакване на позицията на министерството на външните работи, която се очаква по-късно днес.

Засега няма позиция и от държавния глава Румен Радев. 

Според военния министър всеки горещ конфликт като този в Украйна представлява риск за националната сигурност на страната ни.

Мобилизацията в Русия естествено че води до ожесточаване на конфликта и трудно предсказуем край на този конфликт. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО и това гарантира националната сигурност”, каза Стоянов. 

“За съжаление тези стъпки показват една ескалация на напрежението и ние остро осъждаме агресията на Русия, която вече месеци тече и съжаляваме, че тя се задълбочава с тези действия. Ситуацията е много тежка, надявахме се тя да бъде разрешена, но с допълнителните действия на агресия от днес не се вижда бързо разрешаване на конфликта. Все още няма яснота ще имаме ли и конкретни действия - изтегляне на българи или логистична помощ за тях”, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.