Хората на изкуството и спорта излязоха на протест заради ограниченията, наложени във връзка с пандемията.

Исканията им са да бъде възобновена дейността на различните школи, както и на фитнес залите, които са затворени от края на ноември. Според протестиращите се получава противоречие, тъй като някои спортни обекти продължават да работят, докато на тях им е забранено.

В съботния ден се проведоха паралелно два протеста – в София и Варна, като на тях се събраха хора от различни краища на страната.

„Изкуството като че ли е захвърлено в някакъв ъгъл и никой не обръща внимание на това. Ние всъщност сме изключително важни от гледна точка на съхраняването на психиката на хората“, посочва Силвия Матева, която е собственик на клуб за народни танци във Варна. Вече два месеца обектът ѝ не работи.

Затова Силвия се присъедини към протеста в морската ни столица, на който дойдоха стотици нейни колеги.

Снимка: Ладислав Цветков

Хора от цялата страна се събраха и в София. Представители на протестиращите се срещнаха с министъра на културата и със здравния министър в сградата на здравното министерство.

Снимка: Ладислав Цветков

Министър Ангелов заяви пред протестиращите, че мерките са необходими за ограничаването на заразата у нас.

„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, че искам да опазя здравето и живота му. За мен това е най-важното. Аз не искам да бъда обичан или одобряван, аз искам да бъда полезен за всеки отделен български гражданин и заедно да преминем през това изпитание COVID-19. (…) Вие чукате на отворена врата. Винаги съм готов за диалог, защото дълбоко вярвам, че културата и изкуството са това, което спасява човешкия дух. Знам, че не може всички да са доволни от въведените мерки, но няма да спра да търся консенсуса, защото само заедно и с разбиране за спазване на мерките, ще можем да спечелим битката с COVID-19”, заяви здравният министър, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Хората на изкуството получиха и обещание, че дейностите им ще отпаднат от забраната със следващото разхлабване на мерките – от 1 февруари.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това, за което ние настояхме, е да няма повече разделяне на браншовете – спортът с културата и изкуството трябва да вървят ръка за ръка и да бъдат също сред приоритетите, защото нашите колеги се грижат за здравето на нацията“, каза след срещата Милена Налбантова, която е председател на Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ).

Министърът на културата Боил Банов покани представителите на СОЛИ още на 26 януари, за да обсъдят параметрите по бъдеща програма в подкрепа на танцовите школи.

Снимка: Ладислав Цветков

След срещата с властите протестиращите заявиха, че отново ще излязат на улицата, ако обещанията към тях останат само на думи.