Близо 95% от зъболекарите са изложени на риск от зарази и инфекции, в това число и коронавирус - показва доклад на учени, публикуван в „Ню Йорк Таймс“ преди дни.

Заради пандемията и липса на предпазни средства у нас голяма част от практиките вече са затворили. 

Заради COVID-19 в кабинета на д-р Богдан Димитров действат нови правила и строга дезинфекция.

„Разделих екипите на две смени, практически те не се засичат, помагаме на пациентите по неотложност и по спешност“, обясни стоматологът.

В Бургаско едва 19 от общо 280 практики продължават работа. Повечето колеги на д-р Димитров нямат запаси от защитните облекла.

„Все още такива престилки или някакви други престилки няма, маските, които те предлагат, са маски, ушити за многократна употреба, но те не предпазват, не спират вируса“, смята д-р Богдан Димитров.

Липсата на предпазни средства може да доведе и до връщане на пациенти. Затова съсловната организация вече е изпратила списък до Здравното министерство с необходимата екипировка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Шапки, това означава шлемове, маска, индивидуални престилки или гащеризони. Така трябва да се облечени преди да лекуват. Ние работим във въздушно-капкова среда. Аерозолна среда. Това създава пръски, които отиват към лекаря по дентална медицина. Ако нямаме защитни средства как да постъпим? Заставаме голи срещу COVID-19, защото не знаем кой влиза в кабинета“, заяви д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

А днес от щаба за борба със заразата увериха, че зъболекарите също ще получат необходимата екипировка. Дотогава съветът към пациентите е първо да звънят по телефона, след това да посещават кабинетите.