Заради кризата с коронавируса и намалелите поръчки един от най-големите  работодатели  в България – оръжейните заводи „Арсенал“ обявиха чувствителна оптимизация на персонала.

От следващия месец в двата завода на оръжейната в Казанлък и Мъглиж ще работят с до 2000 души по малко. Сега заетите там са 9000 човека. 

Ако до 13 март средно на ден в Бюрото по труда в Казанлък са се регистрирали по 10 души, две седмици след началото на кризата броят на загубилите работа е вече двоен.

На специално обособените кътове за попълване на документи се запознаване с Моника Спасова. Съкратена е защото е сред последните новопостъпили на работа в оръжейната.

Снимка: btvnovinite.bg

Моника е майка на дъщеричка. Наесен момиченцето ще е в първи клас. Сега си е у дома и няма кой да я гледа.
„За момента разчитам на мъжа ми че работи, то и градините не работят, детето седи у нас. Ще я гледам и това е. Не знам, не ми се мисли“, коментира жената.
Добрата новина е, че семейството няма кредити. Лошата – че не се знае колко дълго  ще трябва да разчитат на една заплата.

Доскорошният работодател на Моника – „Арсенал“, не може да я задържи по  програмата „60/40“ за подпомагане на засегнатите от ситуацията с коронавируса фирми. От оръжейната уточниха, че не попадат в имащите право на помощ браншове. Оптимизацията на персонала ще е до 2000 души.