Тревожно предупреждение от социалния министър. В "Тази сутрин" по bTV Деница Сачева обяви, че заради коронавируса се задава ръст на безработицата.

Само за ден миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали между 750 и 1300 души останали без препитание. За сравнение през същия период миналата година са се регистрирали по 1040 души.

Досега заради ръста в икономиката, безработицата оставаше ниска дори през зимата.

Последните данни на Агенцията по заетостта отчитат безработица от малко над 6% за първите два месеца на годината.

До колко ще скочи обаче за момента е трудно да се прогнозира.

Лора става част от статистиката на безработните. Регистрира се в бюрото по труда, след като губи работата си като барман. Преди дни и съпругът й остава без препитание заради извънредните мерки.

Семейството има дете на 3 години, плаща наем и не чака много от обезщетенията, защото са осигурявани на минимума:

„При свекър ми и свекърва ми, при тях ще отидем и да си помагаме взаимно докато мине най-страшното”, каза Лора.

Експертите отчитат, че с освобождаването на хора и търсенето на персонал се променя.

Ако традиционно по това време на годината се търсят сервитьори преди старта на сезона по морето, сега се търсят служители за доставка на храна, тъй като ресторантьорския бизнес се преориентира. И още, в бюрата по труда има търсене на персонал за големите търговски вериги.

Според социалното министерство "безоблачните дни" на пазара на труда са свършили.

„Очакваме наистина голям ръст на безработицата, който не можем в момента да прогнозираме с точност”, заяви Деница Сачева.

Държавата планира да поеме 60% от заплатата на служител ако работодателят запази работното му място. Според икономистите могат да се включат още мерки.

"Самонаетите, тяхната дейност да бъде подпомогната чрез отлагане на данъчни плащания, отлагане на такси, преосмисляне на някакви такси”, предложи икономистът Калоян Стайков.

Експертите подчертават още, че всички мерки трябва да се реализират бързо, за да се намалят ударите върху домакинствата и икономиката.