Българският ансамбъл “Пролет”, който беше в китайската столица за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, се връща у нас по свое желание, след като празненствата бяха отменени заради новия коронавирус в Китай. Това съобщават от МвНР.

Пекинската община спира  масовите прояви на територията на столицата заради новия вирус.

В град Ухан са установени трима българи и посолството на Република България в Китай поддържа непрекъснато връзка с тях.

В 30 китайски провинции, независими общи и специални административни райони са обявили първа степен за готовност за справяне с извънредни ситуации, а САР Хонконг е обявил т.н. “най-висока степен”.

Последните статистически данни според китайската страна са, че има поне 2023 случая в Китай (вкл. Хонконг, Макао, Тайван) и 32 случая в чужбина. Починалите на територията на Китай са 56, оздравелите 49.

От 26 януари 2020 г. до второ нареждане са преустановени и всички полети от двете летища в Пекин до провинциални летища в страната. От двете пекински летища е имало директни линии до други провинции. Съобщава се, че на двете летища в Пекин се измерва температурата на всички пристигащи. Съобщава се, че туристическите автобуси от и за Пекин спират да работят от 26 януари 2020 г.

От 27 януари 2020 г. всички китайски туристически групи, пътуващи в чужбина, ще бъдат спрени. Резервациите за полети и хотели в чужбина, направени чрез туристически агенции ще бъдат прекратени. Резервациите за вътрешни полети и хотели в Китай, направени чрез туристически агенции, са били анулирани, считано от 24 януари 2020 г.

Според Националния всекидневник “Чайна дейли”  вирусът се предава на човек само от заразени  животни. Заразеният от животно може да предаде вирусът на друг човек,  докато заразените от човек болни не могат да предат вируса нататък.

По информация на китайски медиите вече се работи за създаване на ваксина за вируса и е приключил стадият на изолиране на вируса.

В Пекин вече са определени 20 болници за лечението на болните от новия коронавирус. Три болници от тях са на т.н. градско ниво, а останалите 17 - на т.н. районно ниво. Сред градските болници са Пекинска болница Дитан и Пекинска болница Йоу’ан.

Очаква се първата спешно изградена болница в гр. Ухан, болница “Хуошъншан”, да отвори врати на 2 февруари 2020 г. със 700-1000 легла.  Втората болница “Лейшъншан” се очаква да отвори врати на 5 февруари 2020 г. и е планирана да разполага 1300 легла.

Администрацията за управление и надзор на пазарите е  публикувала официална забрана за всякакви дейности, свързани с покупко-продажбата на диви животни. Всички туристически фирми за организирани пътувания  са преустановили  дейността си.

В провинция Хубей, където се намира огнището да болестта е  забранено е придвижването на МПС в централната част на гр. Ухан, столицата на провинция Хубей. Общината е наела около 6 000 хиляди таксита, които са на разположение на Кварталните съвети, по 3-5 коли на кооперация. Чрез тях съветите осъществяват безплатното доставяне на храна и лекарства за жителите.

Уханските болници са пуснали официални писма за набиране на дарения (маски и дрехи, използвани при хирургически интервенции и др.) доколкото в повечето от тях се очаква медицинските материали да са достатъчни само за следващите 3-5 дена. Япония вече е направила дарение от 1 милион маски за гр. Ухан.

В провинция Гуандун е обявено  задължителноъо носене на  маски на обществени места, а хората без такива ще бъдат санкционирани.

Какви са симптомите на някой, заразен с коронавирус?

Зависи от вируса, но често срещаните признаци включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Могат ли коронавирусите да се предават от човек на човек?

Да, някои коронавируси могат да се предават от човек на човек, обикновено след близък контакт със заразен пациент, например в домакинство, работно място или здравен център.

Има ли ваксина за новия коронавирус?

Когато заболяването е ново, няма ваксина, докато не се развие такава. Може да отнеме няколко години, за да бъде разработена нова ваксина.