Първи случай на възможна зараза с новия коронавирус е регистриран в Португалия. Пациентът е настанен в болница в Лисабон в стабилно състояние. Той е пристигнал от китайския град Ухан.

В Канада също е регистриран предполагаем случай на новия коронавирус.

Пациентът е мъж на около 50 години, които е посетил Ухан. Той е пристигнал в каната на 22 януари и на следващия ден е бил приет в болница в Торонто.

Той е поставен под карантина, изпратени са проби, които трябва да потвърдят дали става дума за китайския вирус.

Междувременно Китай обяви частична блокада на южния град Шантоу, като ограничи влизането на автомобили и преустанови обществения транспорт в опит да контролира разпространението на смъртоносния вирус.

Хората, които пристигат на гарите, ще бъдат проверени и "призовани да се върнат", заявиха властите в града с население от 5,6 милиона души, който е на 1100 км на юг от Ухан.

Броят на смъртните случаи от епидемията в Китай нарасна до 56. Броят на заразените достигна 1610 по данни на централните власти.

Извън континентален Китай са регистрирани заболели в Хонконг, Макао, Тайван, Тайланд, Япония, Южна Корея, САЩ, Виетнам, Сингапур, Непал, Франция, Австралия и Малайзия.

СЗО призна огнището като национална извънредна ситуация за Китай, но засега се въздържа от обявяване на международен извънреден режим.