Нарастват случаите на болни от грип у нас. 10 са вече областите, в които болестта е в своята връхна точка. От днес в епидемия са Пловдив и Добрич. Те се присъединяват към областите Бургас, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Силистра, Шумен и Ямбол.

 

Утре предстои да бъде обявена епидемия във Варна и в Софийска област. В грипна ваканция са училищата и детските градини във всички от десетте области.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Капацитетът от 25 легла в инфекциозното отделение на столичната болница „Света Анна” е запълнен. Подобна е ситуацията във всички епидемични области. Лечебните заведения обаче продължават да приемат пациенти. За момента проблем няма в Силистра, Смолян и Перник. 

 

 

След седмица неуспешно домашно лечение, родителите на дветгодишно момиченце пристъпват към изследвания. Става ясно, че детето има пневмония. Личният лекар ги изпраща с направление за хоспитализация, от болницата в Ямбол обаче им казват, че няма места.

Снимка: btvnovinite.bg

„Предложиха да ни приемат на един последен етаж ,на който евентуално може два или три пъти на ден някой да се качва при нас”, каза майката на момичето.


Майката отказва приема на детето при такива условия. И разчита на лечение под наблюдение на личния лекар. От болницата в Ямбол обясниха за bTV, че проблемът на този етап е разрешен.

Снимка: btvnovinite.bg

В повечето области, обхванати от грипната епидемия проблемът с леглата за пациентите е на дневен ред. В Стара Загора отделенията са препълнени. 

„В пулмологията лежат 25 болни, при положение, че има разкрити 20 легла. При 40 легла в момента – лежат 43 деца. Не сме върнали нито един пациент, който има нужда от хоспитализация”, посочи д-р Живко Желязков.

 

В Пловдив две жени са починали от усложнения след прекарани пневмонии. Те са били с тежки придружаващи заболявания.

Снимка: btvnovinite.bg

Според главния здравен инспектор доктор Ангел Кунчев макар че не са правени тестове, има съмнение че са прекарали грип. От Здравната инспекция обаче са категорични, че причината за фаталния край не е грипен вирус.

 

Снимка: btvnovinite.bg


Заради епидемичната обстановка допълнителни легла са разкрити във всички болници в десетте области, в които е обявена грипна епидемия.