Все повече нарастват случаите на грип у нас. От 8 области тази сутрин районите под епидемия вече са 10. Освен Бургас, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Силистра, Шумен и Ямбол от здравното министерство съобщиха, че вече епидемия е обявена и за областите Пловдив и Добрич.

Утре, 22 януари, се обявява епидемия в Софийска област и Варна. В столицата учебните занятия се преустановяват до 27 януари, а в морския град до 29 януари.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички ученици в Пловдив излизат в грипна ваканция от 22 до 25 януари. Препоръчва се учебните занятия да бъдат преустановени във всички 18 общини в областта. Училищата в Добричка област излизат в принудителна ваканция от днес до края на седмицата. През периода 14-17 януари регистрираната заболеваемост е 186.78 на 10 000 души. Най-много са заболелите деца до 4-годишна възраст и във възрастовата група 5-14 години.

Пикът в София се очаква в края на тази седмица или в началото на следващата. Това обяви в предаването "Тази сутрин" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Едва 3% от българите, или не повече от 150 000 души, са си сложили противогрипна ваксина, показват данните на Министерството на здравеопазването.

Два са вирусите, които ни атакуват тази зима. Те са от типа А - H1N1 и H3N2, като първият е по-разпространен и е по-известен като щама "Мичиган".

Пулмолози съветват да не чакаме на опашки пред лекарските кабинети, защото те са инкубатор на вируси. От тази есен държавата ще отпуска безплатни противогрипни ваксини за възрастните хора, които най-често страдат от хронични заболявания. Част от лекарите искат рестриктивни мерки за тези, които не се ваксинират.

Изключително важно е лечението да започне още в първите часове на болестта. Тогава ефектът на противовирусните медикаментите е най-бърз, напомнят медиците.

От МОН информираха, че в 593 училища и детски градини учебните занятия са преустановени. До 22 януари, включително, е удължена грипната ваканция в 137 училища в Бургаска област, в 120 училища в област Стара Загора и в 65 училища в Шуменска област. В Пазарджишка област са затворени 122 училища, както и 60 училища в област Смолян. В Ямболска област до 23 януари също няма да учат 43 училища, а в област Перник - 40 училища.

В две училища в община Самоков също не се провеждат учебни занятия днес. В 113 СУ "Сава Филаретов" в София поради прекъсване на електрозахранването в района също няма да има учебни часове.