Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години да отглеждаме пшеница не само в Добруджа, прогнозират учени. И още - да се грижим за култури, които не са характерни за нашите географски ширини, като киви например.
Преди 40 години родителите на Костадинка Георгиева засаждат плантация с киви. Почвата около Петрич се оказва подходяща.
„Почвата е много богата на хранителни вещества и хумусът е много специфичен. При нас е само слънце и вода!”, казва Костадинка.
Заради трайното затопляне у нас, освен киви и лимони, ще можем да отглеждаме и сортове грозде характерни за Южна Италия.
Но да си мислим, че ще произвеждаме банани, портокали и разни други от типа на манго, това е в рамките на фантастиката, категоричен е проф. Валентин Казанджиев, "Агрометеорология" в НИМХ.
А заради повишаването на температурите става по-труден добива на червена ябълка. Нейният цвят се получава само при по-ниски градуси.
Според проф. Валентин Казанджиев, известните в миналото ярко червени ябълки ще бъдат розово червени.
Фермери на юг казват, че разлика във вкуса между родното и чуждото киви има.
„По-сладко е, по-сочно, докато вносните кивита от Нова Зеландия или от Гърция например, са по- кисели”, обяснява Костанидка Георгиева.
Агрометеоролозите предупреждават, че времето може да ни изненада и с обилни валежи, и с периоди на засушаване.