Ресторантьори и хотелиери обявиха, че в края на седмицата започват протест с искане за намаляване на ДДС до 5% за хотелите и заведенията за обществено хранене. Това стана ясно по време на среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново, на която се събраха представители на бранша от 36 града.

На 25 януари, събота, персоналите в заведенията ще работят с жълти жилетки в знак на символичен протест.  Ако исканията на бранша не бъдат чути, ще се премине към ефективни стачни действия.

 По време на срещата е била изготвена и декларация, в която настояват за задължителна регистрация по ДДС на всички фирми в бранша, отмяна на наредбата за запечатване на заведенията от данъчните, лимит за издаване на разрешителни на нови обекти.

Според председателят на асоциацията Вени Петрова целта на пакета от мерки е да бъде изваден на светло сивият сектор в ресторантьорския и хотелиерския бизнес.

На срещата е била дискутирана и темата с наредба 18 на НАП, в чието прилагане има "много подводни камъни", сред които нерегламентиран достъп до личните данни на персонала, както и до специфичните рецептурници на всяко едно заведение, уточни Петрова.

"Ние зависим от минимум четири министерства, това което ние направим като декларация, ще го предложим на всички тези, от които зависим. Туризмът е дейност, която продава щастие, в същото време ние сме убити от данъци и такси, в същото време не забравяйте, че туризмът е един изключително печеливш за България бранш", заяви председателят на асоциацията Вени Петрова.