Хотелиери в Несебър и "Слънчев бряг" започват подписка срещу новите промени в Закона за туризма. Те предвиждат разделяне на националните курорти на зони за парти и зони за семейна почивка.  

Южната част на "Слънчев бряг", в която са големите дискотеки, да стане зона за парти туризъм. В нея ограниченията за шума да не са толкова драстични, настояват от Асоциацията на заведенията.

„В момента тях не ги интересува колко е шумно и не е ли шумно. Идва сержантът, казва: „Има шум тук!“ и затваря заведението. Това справедливо ли е, според вас и дава ли предпоставки за корупция?“, пита Кристиян Киров от Българската асоциация на заведенията.

„Ако се изграждат такива парти зони, те да бъдат извън курортните територии“, предлага Диана Колчева от Съюза на хотелиерите. 

Според други хотелиери нужда от нови зони няма и всички заведения трябва да спазват нощния час.

"Във всяка една зона трябва да има заведения за развлечение. Съгласно закона те трябва да бъдат обезшумени“, отбелязва и Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоцициация (БХРА). 

Към 9 ч., след като следите от нощните партита са изметени, по централната алея тръгват семействата с деца. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според Лиляна Арсова, директор на дирекция „Туристическа политика“ в Министерство на туризма, дори да бъде обособена парти зона или друг вид зона за забавления в курортите, след 11 ч. трябва да преустановят работа или да са достатъчно обезшумени. 

От бранша предлагат още парти туристите да идват след 15 септември.