На фона на настъпващата пета COVID вълна у нас продължава и проблемът с дефицит на жизненоважни лекарства. Според лекари и фармацевти той се дължи на увеличеното им потребление при пациенти с коронавирус, но пък други групи пациенти се оказват със затруднен достъп до терапия.

След дълга борба да забременее Йоанна Евтимова и съпругът ѝ очакват първото си дете след около 4 месеца. Заради състояние, наречено тромбофилия, обаче бъдещата майка се нуждае от терапия с нискомолекулни хепарини. От известно време те липсват по аптеките. Инжекциите, с които разполага в момента, няма да ѝ стигнат до края на бременността.

Лекарството се прилага и при много заболявания. При бременните обаче е особено сложно – за тях възможните за други пациенти алтернативи не са позволени.

Фармацевти припомнят, че този проблем е още от началото на COVID епидемията у нас. От здравното министерство пък отчитат, че потреблението на нискомолекулните хепарини е скочило над 5 пъти.

За лекарството „Фраксипарин“ доставките са възстановени от 20 януари. До края на месеца ще бъдат внесени над 60 хил. опаковки в различни дозировки. Заради недостига износът му е временно спрян. 

Внос на „Клексан“ е имало на 14 януари. Количествата са разпределени по болници и аптеки. От отговора, който получихме от здравното министерство, става ясно, че съотношението при разпределението зависи до голяма степен от броя на хоспитализираните пациенти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!