Недостиг на лекарства за деца, бременни и COVID болни в аптеките в цялата страна - за това алармират притеснени родители.

5-годишният Никола се ражда недоносен и от бебе има проблеми с белите дробове.

„В момента синът ми е с поредния бронхиолит, който е тежка форма. Налага се лечение и инхалации с „Вентолин“ на 4 часа, сутрин и вечер инхалации с „Пулмикорт“ и от вчера му е включен и Урбазон, тъй като състоянието му не се подобряваше“, обяснява майка му.

За съжаление и двете лекарства за белодробни заболявания са почти изчерпани в аптечната мрежа и за родителите не остава друго, освен да ги купуват от чужбина.

„Наскоро бяхме в Турция и оттам си закупих нужните медикаменти, защото тук липсват. Тези лекарства нямат алтернатива и общо взето спасяваме се сами, кой както може“, казва тя.

Според фармацевтите проблемът започва още в началото на пандемията, защото голяма част от липсващите лекарства се използват и за лечение на COVID-19.

„Има голямо търсене и винаги се обостря при COVID вълни. За инхалационните разтвори, които са доста проблемни в момента, имаме информация, че другата седмица би трябвало да се появят, но там се пускат по 1-2 опаковки на аптека“, обясняват фармацевти.

От здравното министерство отговориха за bTV, че при направена проверка към дата 31.12.21 г. е констатирана липса на „Пулмикорт“, „Фраксипарин“ и „Клексан“, поради което са добавени в списъка на лекарства с установен недостиг.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!