От утре се затварят всички нощни заведения в столицата. Мярката ще важи през следващите две седмици. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. 

Решението идва след среща с общинския щаб и на база повишените случаи на COVID-19 и ръста при хоспитализираните пациенти в София. Малко по-късно съобщението беше официализирано със заповед.

Освен в столицата, такава мярка се въвежда от утре и в Шумен, а в Перник и Сливен - действа от вчера.

Фандъкова призова фирмите в София, при възможност, да пуснат служителите си да работят онлайн. Столичният кмет допълни, че тази мярка трябва да се въведе и от университетите. Относно училищата, тя уточни, че ако случаите продължат да се увеличават, ще препоръча учениците от горните класове да преминат в дистанционна форма на обучение. 

При невъзможност за организация на дистанционна форма на работа се препоръчва да се осигури физическа дистанция от минимум 1,5 м. между работниците.

Всички лица са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата.  Дезинфекция трябва да се извършва 4 пъти на ден в работните помещения, офиси, предприятия.

Междувременно от Българския лекарски съюз се обявиха за "балансирана строгост" при въвеждането на новите мерки. Те определиха заповедта за спиране на плановия прием като прибързана.

Призовават в най-кратки срокове да се затворят нощните заведения в цялата страна. Масовите мероприятия и спортните прояви, за които не може да се осигури дистанция - да се проведат без публика.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!