Държавният глава Румен Радев свика служебните министри на среща в Президентството. Поводът - разпространението на COVID-19 у нас.

Според Радев не е било дадено достатъчно време, за да се адаптират влезлите в сила от четвъртък мерки и това е предизвикало стрес сред хората. Постави и въпроса за връщането на учениците в клас.
 
По думите на Радев предишните управляващи са насадили трайно недоверие към ваксините. Последва остър коментар от лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов.

На извънредната среща се обсъдиха належащи въпроси, вързани с COVID-19.

Снимка: bTV

Президентът Румен Радев се съгласи с въвеждането на зелен сертификат, но отправи критики към липсата на достатъчен период за адаптация. Присъстващите се съгласиха и че е необходим по-стриктен контрол.

Обсъжда се и връщането на по-малките ученици в присъствена форма на обучение. Трябва обаче да се осигури безопасна среда, защото броят  на карантинираните деца и учители се увеличава постоянно.

От утре - към дистанционно обучение преминават и учениците във Варна.

И държавният глава, и служебният кабинет се обединиха около идеята учениците от 1. до 4. клас да се върнат възможно най-бързо в класните стаи. Това обаче може да се случи само при осигуряване на безопасна среда.  

„Има щадящи тестове - близалки или със слюнка, които всяко дете може само да направи“, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Карантинираните ученици са се увеличили 5 пъти от началото на учебната година.

„В този баланс между здраве и присъствено обучение няма как да пренебрегваме елементът здраве. Смятам, че разумът ще надделее, и болшинството от родителите ще предприемат тази форма", каза служебният образователен министър Николай Денков.

Снимка: bTV

Според училищни директори редовното изследване може да се осигури присъственото обучение. В 51. училище вече имат опит с такива тестове на контактни ученици.

„Успяхме да ги убедим, че е по-добре да им направим този тест, отколкото да бъдат карантинирани. Родителите ако искат децата на училище, трябва да подкрепят тази мярка“, заяви Асен Александров, директор на 51. СУ „Елисавета Багряна“.

Снимка: bTV

Според математика Лъчезар Томов дистанционното обучение трябва да остане, защото ще намали заболеваемостта.

„В България с заразяват първо децата. Една до две седмици - всички останали. Това връщане вкъщи ще доведе до края на следващата седмица много видим спад в броя на заразените деца“, смята математикът.

На срещата Радев заяви, че подкрепя въвеждането на зеления сертификат като алтернативна мярка, но отправи критики към министрите.

„Подкрепих вашето решение. То оставя обществото и икономическият живот отворени.  Начинът на въвеждане обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки“, каза Радев.

„Критиките, че само 20% а ваксинирани и затова не е подходяща. Ами именно, това я прави подходяща. Каква е другата мярка? Локдаун и после пак локдаун“, коментира Кацаров.

По искане на президента ще се проучи дали и тестът за антитела не може да се използва като зелен сертификат, както и дали има заболявания, при които ваксината срещу COVID-19 не е препоръчителна. Кацаров увери, че в кратката характеристика на всеки от одобрените препарати няма посочени подобни противопоказания.

Гратисният период, в който глоби за липса на зелен сертификат няма да се налагат, изтича днес. От утре нарушителите ще се санкционират.

Отново от утре хората, които са преболедували COVID-19, ще могат да изтеглят сертификата си от портала his.bg. Tой е с валидност една година от боледуването и важи за диагностицираните както с PCR, така и с антигенен тест.