Столичната община въвежда вечерен час за барове, ресторанти, кафенета и клубове. Те ще работят най-късно до 23:30 ч. До мярката се стигна след като нощни заведения заобиколиха заповедта на министъра на здравеопазването и продължиха да работят.

Това се случва след пореден ден, в който броят на новозаразените за денонощие е изключително висок – 2689.

Вечерният час за заведенията е по предложение на самия бранш. И идва след като стана ясно, че снощи клубове в „Студентски град“ са работили през нощта, въпреки забраните в заповедта на здравния министър.

Вечерният час ще обхване всички видове заведения – за хранене и за развлечения.

Засега така ще до 12 ноември. Тогава изтича срокът на последната заповед на здравния министър с мерките на национално ниво.

Теория и практика на нарушението

Въпреки забраната на нощните купони, клуб в „Студентски град“ съобщава във „Фейсбук“ страницата си, че ще работи. При това в нов режим – започва от обяд и продължава до 6 ч. сутринта. Купонът снощи обаче е съпроводен с проверка на здравната инспекция 

Адвокати обясняват, че забраната се заобикаля, защото заповедта на здравния министър не изброява всички категории заведения за развлечения, посочени в Закона за туризма. В заповедта се казва, че се преустановяват посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Снимка: bTV

„Считам, че точно недетайлното посочване на всички категории барове позволява някои от тях, които са със статус на бар клубове или кафе-барове да работят до по-късни часове с нощен режим на работа, защото считат, че заповедта изрично не ги засяга“, обяснява адв. Анна Чанова.

В писмена позиция до  bTV от клуба се аргументираха точно с това - че категоризацията им е „бар-клуб“ с денонощно работно време като заявяват, че „предвид настоящите разпоредби, приети от Министерството на здравеопазването и Община София, имаме право на работа“.

От клуба в „Студентски град“ заявиха още, че проверката на РЗИ е завършила с предписание да се спазват мерките и с акт, че едната от тях е била нарушена - а именно на една от масите е имало 7 души вместо 6, каквото е ограничението.

„Крайно осъждаме подобни действия, тъй като в момента борбата, която ние като асоциация водим е да има здравен ефект за всички , т.е. заповедта на министъра не е да излъжем закона, а да няма събиране на хора на това място и да можем да отворим след тези 14 дни“, коментира съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Лъчезар Захариев.

Изпратихме запитване и към Министерството на здравеопазването, откъдето твърдят, че забраната важи „и за заведенията, които работят през нощта, без значение от тяхната категоризация“.