Масови фалити на нощни клубове и дискотеки, прогнозират от бранша, ако действието на новите мерки срещу COVID-19 бъде удължено във времето.

Засега нощните заведения затварят за следващите две седмици. Дневните места за хранене и развлечения пък трябва да работят при намален капацитет и при специални изисквания за дистанция между посетителите.

Снимка: bTV

В заведение за бургери във Варна са принудени да не допускат посетители на близо половината от масите, за да изпълнят новите разпоредби.

"В тази част на заведението имаме разположени три маси, но тъй като в това разположение не позволява да спазим дистанцията от метър и половина -едната маса е блокирана", каза Петър Киров, собственик на заведение за хранене.

Заповедта на здравния министър изисква метър и половина разстояние между облегалките на две съседни маси. От бранша обаче обясняват, че това е трудно постижимо без драстично намаление на капацитета.

Снимка: bTV

"В момента работим на 30% капацитет. Положението е критично. Със сигурност ще има страшно много фалити в нашия бизнес, което за съжаление, ако държавата не се намеси адекватно, просто няма как да оцелеем", смята Лозан Лозев, собственик на заведение.

Искането на този етап е държавата да поеме 80% от заплатите и осигуровките на работниците в сектора за периода, в който заведенията са затворени.

Снимка: bTV

"На този етап имаме единствените искания да бъде осигурен персоналът, хората са нашият капитал. Специално за нощните барове и заведения – пагубен ефект", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

"Нямаме опция. Нямаме възможност да поддържаме този персонал при положение, че 14 дни ние няма да работим", заяви Калоян Владимиров, управител на бар и дискотека.

Снимка: bTV

От бранша са песимисти, че затварянето на нощните заведения ще ограничи разпространението на вируса.

"Особен здравен ефект в Европа няма от това 3 седмици по-късно. Видяхме в Испания, вече втори месец са затворени, а цифрите нарастват", обясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

В сектора са притеснени, че драстичните мерки ще продължат и след изтичането на двете седмици. При такъв сценарий, по думите им, без сериозна помощ от държавата бизнесът ще рухне.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!