Пациенти с рак на простатата и невроендокринни тумори за първи път имат по-добра възможност за диагностика благодарение на ново вещество. Методът е без странични ефекти и е резултат от дългогодишен труд на медици от УМБАЛ „Александровска“. Изследването се покрива изцяло от НЗОК. 

Диагностиката ще се използва за пациенти с тумори на надбъбречната, паращитовидната и хипофизната жлеза и панкреаса, както и някои части от дихателния и стомашно-чревния тракт.

"Дълго време пациентите с подобни тумори са оставали извън обсега на стандартните методи за диагностика", разказва доц. Валерия Хаджийска, която е част от екипа, благодарение на който апаратурата вече е изцяло достъпна. А чрез нея се спестяват средства и време, защото само с едно изследване получава комплексна информация за потенциалните изменения и в други части на тялото – благодарение на специални изотопи, които подпомагат по-точната визуализация.

"Невроендокринните тумори са специфични и са сред по-рядко срещаните", разказва още доц. Хаджийска. "Така или иначе са една голяма група, която има нужда от специален подход. Сега имаме възможност да видим не само първичната локализация, а да видим и докъде е стигнало заболяването, тоест да определим стадия", допълва още тя.

Методът дава и възможност за терапия, която е насочена към самия пациент – така наречената "таргетна терапия". "Съвременната медицина се базира на индивидуализирания подход. Нашето изследване включва всички органи и скелетната система. Ако открием, че заболяването е локализирано, е възможен радикален подход. А ако се е разпространило на други места, но разсейките светят, това означава, че този пациент ще бъде подходящ за тази системна терапия", разказва доц. Хаджийска. Надеждите са, че чрез метода заболяванията ще се откриват на много по-ранен етап, когато лечението е по-лесно и по-ефективно. 

Подходящи за изследването са пациенти с новооткрит невроендокринен тумор - за определяне на вида на лечението (оперативно или медикаментозно); след вече проведено оперативно и/или системно противотуморно лечение  и при съмнение за метастази, прогресия или рецидив на заболяването; пациенти, при които трябва да се оцени ефекта от проведената терапия; при съмнение за далечни разсейки, непотвърдени от останалите образни изследвания.

Всички   пациенти, отговарящ на индикациите за ПЕТ скенер с 68 Галий и насочени от съответните специалисти, могат да подадат документи в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ "Александровска" на ул. "Здраве" №2 от 8.00 до 15.00 ч.