В хасковско село е издадена заповед, с която се забранява на животновъдите от Узунджово, които отглеждат кози и овце, да ги пускат извън фермите.

Кметът съобщи, че забраната му е вследствие на констатирано в селото огнище на шарка по дребните преживни животни, за което Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува официално съобщение на интернет сайта си, пише БТА.

От него става известно, че в засегнатия обект се отглеждат 307 овце и 217 кози.

Съгласно правилата на европейското и националното законодателство следва хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта, съобщават от БАБХ.

 

Най-вероятно към умъртвяване на животните в заразената ферма ще се пристъпи още днес, каза кметът на селото.

Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети и според експертите смъртността при него при дребните преживни животни е над 70%.

В село Узунджово има още четирима животновъди, които отглеждат в стопанствата си овце и кози, уточни кметът на населеното място Димитър Ничев.

Заради констатираното огнище на заразата е определена трикилометрова предпазна зона около фермата. Определена е и 10-километрова наблюдавана зона около огнището. В нея влизат селата Стамболийски, Подкрепа, Стойково, Родопи, Александрово, Нова Надежда, Любеново, Динево и град Хасково. Зоната обхваща и село Константиново от община Симеоновград, димитровградските села: Воден, Черногорово, Брод, Златно поле, Райново, Крепост, както и общинският център Димитровград.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK