Полицията започва проверка на строителството на АМ „Хемус“. От вътрешното ведомство уточняват, че за целта е ангажиран сериозен ресурс от служители на Главната дирекция "Национална полиция" и ОДМВР-Ловеч.

Органите на реда започна да търси техниката и строителните материали за изграждането на магистралата с дрон. Инспекцията започна от лотове 4 и 5, но ще обхване цялото трасе. Днес отвисоко бяха обследвани 26 километра. 

Проверката е по повод твърдението на служебното правителство за авансово отпуснатите милиони левове. 

Директорът на ГДНП гл. комисар Станимир Станев поясни, че по данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са отпуснати  75 млн. лв. за изграждането на лот 4 от магистралата. По думите му 72 млн. от тях са преведени на пловдивска фирма.

От 91 млн. лв. за лот 5 - 74 млн. лв. са преведени на фирма подизпълнител.

Успоредно с видеозаснемането, ще се проверява собствеността на терените, били ли са отчуждени и има ли разрешение за строеж. 

Снимка: МВР

„Целта ни е да проследим в детайли цялостното движение и усвояване на отпуснатите, преведени и усвоени до момента средства. Снимките, заснети с дрон на терена, обхващащи лот 4 и 5, ще се приобщят към документацията на проверката, по този начин ще се действа и за останалите участъци“, обясни Станчев.

Той увери, че инспекцията ще продължи с ускорени темпове.