Започва проверка заради бягството на трима непълнолетни от врачанския затвор.

Ще се установява защо нито надзирателите, нито видеокамерите в района са успели да засекат действията на бегълците.

В неделния ден охранителите на слънчогледова нива извършват обичайния си обход. По обяд забелязват полицейски патрули в района. Помолени са за съдействие от униформените, тъй като според предварителната информация тримата бегълци се крият вътре. На бодигардовете са показани и снимки.

Целта беше никой да не излезе, да останат вътре, за да може да скъсим периметъра и по-лесно да ги заловим, обяснява охранителят Симеон Калчов.

Закратко районът почернява от жандармерия и полиция. 

Определено бяхме по-внимателни, защото полицаите ни предупредиха, казаха ни, че едното от момчетата има убийства зад гърба си, и общо взето са опасни, разказва и друг охранител – Илиян Илиев.

В операцията по залавянето участват и следови кучета.

Според охрантелите, патрулките са били над 30, а момчетата излезли от нивата, като разбрали, че следовите кучета са по следите им.

Двама от затворниците се опитали да избягат, но нямало накъде. Част от разстоянието до Бяла Слатина младежите изминали с крадено такси, но самокатастрофирали. После изминали двайсетина километра пеша до нивата със слънчоглед. Опитали се да се качат на автостоп, но шофьорът им отказал и позвънил на 112.

Цялата операция по залавянето от установяване на бягството продължава около седем часа, а охранителите получили благодарности за действията си.