Започна пръскането срещу комари по поречието на река Дунав. Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез инсектицидна обработка на засегнатите площи по цялото поречие на реката.

Пръскането бе отложено, след като преди седмица премиерът Бойко Борисов нареди да започне борбата с комарите по поречието на реката, но се оказа, че не са доставени подходящи репеленти и пръскането е невъзможно.

В сряда на заседанието на Министерския съвет бе решено държавата да отпусне допълнителни 2 милиона лева за борба с комарите.

Сред населените места от поречието на Дунав, загубили битката с комарите, е и Лом. Най-трайни, болезнени и видими белези хапещите оставят по кожата на по-малките деца.

Според местните битката е изгубена още през пролетта, но не само у нас, а и в съседна Румъния.

Лошото време през април не позволило наземни акции в Лом и района, а между май и юни са направени три, коментираха от местната власт. От там уверяват, че предстоят още две, както и едно от въздуха. Според експерти главна причина за бедствието е горещото и влажно време.

Специалистите напомнят, че комарът не вкарва отрова, а слюнка, реакцията към която е строго индивидуална.

Първото пръскане против комари е в Община Козлодуй. Самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, излетя от селскостопанската площадка в село Гложене. Предвижда се да има авиационно третиране за масовото унищожаване на комарите и предотвратяване разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.

Снимка: btvnovinite.bg

"Миналата година заделихме 67 000 лв. за третиране срещу комарите. Тази година решихме да увеличим бюджета на 80 000 лв., но към момента се оказва, че те са недостатъчни. До момента са похарчени 55 000 лв. Сами не можем да се справим", обясни Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй.

Именно затова кметовете на дунавските общини са се обърнали за помощ към държавата.

За предстоящото пръскане общинската администрация в град Козлодуй организира информирането на пчеларите.

"Препаратът не е отровен. Ще се пръска изцяло територията на крайбрежието на реката. Заливната зона, където има най-голяма популация на комари. Предупредени са всички пчелари и те ще вземат мерки. Пилотите ще спазват наредбата и закона за пчеларството", обясни екологът Десислав Димитров.