Нашествие от комари се разгръща в крайдунавските райони. Зрители на bTV алармират, че въпреки пръскането срещу насекомите, ефект няма.

За жителите на Русе комарите тази година са истински кошмар. Съпругът на Татяна Зеленогорова дори е получил алергична реакция след ухапване.

10 пъти са пръскали срещу комари в Русе от април, но проблемът си остава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние извършваме обработки, убиваме едната популация, след 5-10 дена излюпва се нова”, обяснява  Георги Георгиев, управител на дезинфекционна станция в Русе.

„Проблемът възникна от обилните дъждове, които не ни позволяват да работим своевременно”, заявява Георги Игнатов, общинска дирекция "Екология":

Свищов също от години не помни толкова масова популация на комари.

„Пръскаш се от горе до долу - на косата, на главата, навсякъде, за да може да се спасиш, иначе ставаме на петна.", разказва местният жител Димитър Пашов.

Снимка: btvnovinite.bg

И тук пръскат, но от въздух 4 дни заради дъждовете до този момент. Дали са 90 хиляди лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„С разтвор, включително беше добавено и дизелово гориво, с което да бъде прилепвано към растенията и да има по-добра усвояемост на препарата.", разказва Генчо Генчев, кмет на Община Свищов.

Биологът Огнян Миков от НЦЗПБ е командирован от София, за да следи комарите. Вече е сложил по няколко капана за тигрови комари, които не се поддават на традиционните препарати. Но експертът открива пропуски и в третиране срещу родните комари.

Снимка: btvnovinite.bg

„Правилният начин за борба с комарите е да се третира развъдното място, където са ларвите, защото те още не могат да избягат от там. Има някои видове, които могат да летят 15 километра”, обяснява гл. ас. Огнян Миков.

При ухапване комарът вкарва слюнка, за да попречи на кръвосъсирването.

„Особено при децата е рисково. Защото разчесвайки кожата с мръсните ръчички, те пипат навсякъде и вкарват инфекция заедно с това”, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Срещу сърбежа лекарите препоръчват охлаждащи продукти. А специалистите ще следят популацията на комарите до октомври.